Volg elke trap van het EK voetbal en de Ronde van Frankrijk bij Sporza

Volg elke trap van het EK voetbal en de Ronde van Frankrijk bij Sporza

Dinsdag 4 juni 2024 - Over tien dagen begint het EK voetbal in Duitsland en over een kleine vier weken is het al tijd voor de Ronde van de Frankrijk. Sporza zendt alle 51 EK-wedstrijden en 21 Tourritten in deze ongeziene sportzomer live uit. De omkadering van het EK voetbal vindt plaats in de legendarische Toots-studio, voetballiefhebbers kunnen meespelen met de EK Pronostiek en de EK Manager en elke dag wordt afgesloten met een speciale video-podcast. Ook de Ronde van Frankrijk belooft bijzonder boeiend te worden met onder meer Vive le Vélo, Sporza Tour en de Sporza Tourmanager.

Op vrijdag 14 juni opent gastland Duitsland in München het Europees kampioenschap voetbal tegen Schotland. Dan begint de bal te rollen voor een maand vol interessante wedstrijden, met duels om 15.00 uur, 18.00 uur en 21.00 uur. De Rode Duivels zijn reekshoofd in groep E. Op maandag 17 juni om 18.00 uur trappen ze hun toernooi op gang tegen Slovakije. Op zaterdag 22 juni volgt de tweede match tegen Roemenië om 21.00 uur. Oekraïne is de laatste tegenstander in de groepsfase op woensdag 26 juni om 18.00 uur. In totaal nemen 24 landen deel aan dit EK, verdeeld over zes groepen. De beste twee van elke groep stoten automatisch door naar de knock-outfase, aangevuld met de vier beste derde ploegen. De finale wordt gespeeld op zondag 14 juli om 21.00 uur in Berlijn.

Vanuit de Toots-studio blikt Sporza vooruit en terug op de EK-wedstrijden. Alles is live te volgen op VRT MAX en voor de wedstrijden van 15.00 uur is Imke Courtois ook je vaste gastvrouw op VRT 1. Rond 17.30 uur neemt Tess Elst de fakkel over op VRT CANVAS en samen met Karl Vannieuwkerke verzorgt ze ook de omkadering voor de wedstrijden van 21.00 uur op VRT 1. Karl doet alle avondmatchen tot en met 6 juli en alle Rode Duivels-matchen, Tess neemt de avondmatchen voor haar rekening vanaf 9 juli. VRT NWS laat begint rond 23.20 uur, gevolgd door een samenvattend EK-magazine. Alle wedstrijden van de Rode Duivels zijn te bekijken op VRT 1 en VRT MAX. Er is ook publiek welkom in de Toots-studio, bij de matchen van de Belgen en de wedstrijden om 21.00 uur. Analisten zijn de vertrouwde namen: Wesley Sonck, Gert Verheyen, Youri Mulder, Franky Van der Elst, Imke Courtois, Arnar Vidarsson, maar ook bijvoorbeeld Hein Vanhaezebrouck en Ibtissam Bouharat.

Ook op de radio wordt het EK voetbal op de voet gevolgd. Op Radio 1 start om 18.00 uur De sportzomer van Radio 1, EK voetbal met als presentatoren Steffy Merlevede, Jonathan Metdepenninghen, Niels Van Duyse en Evelyn De Backer. Ook op sporza.be kan je elke fase volgen en er is ook veel spelplezier. Zo kan je in de EK Pronostiek de uitslagen voorspellen samen met vrienden en familie. Wil je zelf een ploeg samenstellen? Kruip dan in de huid van bondscoach in de EK Manager. Tess Elst zal elke dag vakkundig afronden met de nieuwe video-podcast Dat is Fussball op VRT MAX en sporza.be.

Tess Elst: "De Rode Duivels staan na het teleurstellende WK niet als favoriet aan de start. Het enthousiasme bij het publiek is dus misschien net iets minder bij het begin van dit EK, maar ik kijk ernaar uit om samen met heel Sporza het vuur bij het publiek tijdens het toernooi toch aan te wakkeren. Bijvoorbeeld met de dagelijkse podcast Dat is Fussball, waarin we naast analyses vooral willen focussen op leuke verhalen en de liefde voor het spelletje. En hopelijk helpen de Duivels ons zelf ook een handje en worden ze de verrassende Europees kampioen."

Het Europees kampioenschap vindt plaats in tien verschillende steden in Duitsland. Ruben Van Gucht en Wouter De Smet volgen de Rode Duivels voor televisie in hun basiskamp in Ludwigsburg en op verplaatsing. Voor radio kruipt Tom Boudeweel in hun spoor. De commentatoren voor televisie en radio zijn Filip Joos, Peter Vandenbempt, Eddy Demarez, Tom Boudeweel, Geert Heremans, Stef Wijnants, Bert Sterckx, Floris Geerts, Glenn Martens en Nicolas De Brabander. Sammy Neyrinck volgt de beleving en de supporters, Gert Verheyen is dan weer de vaste analist rond de wedstrijden van de Rode Duivels.

Gert Verheyen: "Ik heb als analist al veel topvoetbal van dichtbij mogen meemaken en vanuit de VRT-studio bekeek ik ook al behoorlijk wat EK’s en WK’s. Maar nu ga ik voor het eerst de Rode Duivels op een groot eindtoernooi ter plaatse volgen. Dat is iets waar ik erg hard naar uitkijk."

Blinde en slechtziende voetbalfans in België en Nederland kunnen het EK voetbal ook volgen met live audiodescriptie. VRT werkt hiervoor samen met NOS en het Vlaamse expertisecentrum Inter. Speciaal voor deze doelgroep worden de openingswedstrijd, de halve finales, de finale en uiteraard ook alle wedstrijden van België en Nederland van commentaar voorzien. Digitale kijkers kunnen kiezen voor audiodescriptie via het taalkeuzemenu van hun digicorder en ook op VRT MAX is audiodescriptie beschikbaar. De commentatoren bij VRT hiervoor zijn Gunther Hilkens, Michiel Malchair en Dries Van Rompaey. De NOS zet Chris Wobben, Anne Pieter de Jong en Krijn Schuitemaker in.

Ronde van Frankrijk

De Ronde van Frankrijk start op zaterdag 29 juni in het Italiaanse Firenze, terwijl het EK voetbal nog volop aan de gang is. Langs Belgische kant zullen veel ogen gericht zijn op het Tourdebuut van Remco Evenepoel. Na vier dagen in Italië verhuist het peloton naar Frankrijk voor onder meer de Galibier, een veelbesproken graveletappe en de Tourmalet. Op zondag 21 juli kennen we de winnaar na een afsluitende tijdrit tussen Monaco en Nice.

Op VRT 1 zijn commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer je trouwe metgezellen. De presentatie van Sporza Tour op Radio 1 ligt opnieuw in handen van Gert Geens en Babette Moonen. Voor het radiocommentaar vormt Christophe Vandegoor een tandem met Sven Nys en Serge Pauwels. Carl Berteele en Maarten Vangramberen kruipen afwisselend op de motor om de wedstrijden van dichtbij te kunnen volgen. Ook op sporza.be hoef je geen trap te missen. Daar kan er na het succes van de Sporza Wielermanager dit voorjaar opnieuw meegespeeld worden met de Sporza Tourmanager. Je ploeg samenstellen kan vanaf maandag 17 juni.

Al van bij de start van de Tour zal er ook in de EK-omkaderingsprogramma’s aandacht zijn voor de grootste wielerwedstrijd van het jaar. Vive le Vélo begint op zondag 7 juli om 20.05 uur, op de dag van de bijzondere graveletappe. Karl Vannieuwkerke trekt opnieuw naar de mooiste en meest pittoreske locaties van Frankrijk. Hij ontvangt er boeiende gasten voor een gesprek over de rit van de dag, de Tour en het leven. Sammy Neyrinck duikt voor zijn dagelijkse reportages achter de coulissen van de koers en tekent opmerkelijke verhalen op langs het Tourparcours.

Karl Vannieuwkerke: "Ik presenteerde mijn eerste Tourtalkshow op VRT in 2005. Vive le Vélo is dus aan zijn 20e jaargang toe en de voorbije 19 jaar hadden we nooit een Belg die op voorhand bij de kandidaten voor de eindzege in de Ronde van Frankrijk werd gerekend. Met Remco Evenepoel is dat nu wel het geval. De concurrentie is loodzwaar, maar met een talentvolle kerel die al de Vuelta op zijn erelijst heeft staan, weet je nooit. Zoals het land zich tijdens het EK achter de Rode Duivels schaart, gaan we in de Tour supporteren voor Remco, Jasper, Wout en alle andere Belgen."

Karl ontvangt telkens drie gasten: ex-renners, experts en andere gasten die gepassioneerd zijn door de koers. Het is onder anderen uitkijken naar Tom Boonen, Annemiek van Vleuten, Eli Iserbyt, Nathan Van Hooydonck en Sanne De Clerck.

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Sporza
Over Sporza

Sporza is het aanbodsmerk voor sport van de VRT. Sporza brengt op een onpartijdige, onafhankelijke en betrouwbare manier sportnieuws, -verslaggeving en –duiding, zowel voor  gedreven sportfans als voor gelegenheidsliefhebbers. Sporza zet ook in op sportbeleving. Het maakt van populaire sporten sociale gebeurtenissen en helpt het publiek minder populaire sporten te ontdekken en waarderen. Sporza verzorgt een gedifferentieerd en multimediaal sportaanbod via de kanalen van de andere aanbodsmerken van de VRT, zijn eigen mediaplatformen en sociale media.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Sporza
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos