Skip to Content
Vansteelant: beklijvend familieverhaal van twee wereldtoppers in duatlon

Vansteelant: beklijvend familieverhaal van twee wereldtoppers in duatlon

Zaterdag 5 maart om 16.50 uur op Eén

Woensdag 2 maart 2022 – De sportieve must-see na de Strade Bianche dit weekend? Dat is Vansteelant, de unieke documentaire over de broers Benny en Joerie Vansteelant uit Torhout. Wereldtop in duatlon, maar waarvan de ene broer - Benny - als meervoudig wereldkampioen op amper 30-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een aanrijding op training. In Vansteelant blikt Joerie 15 jaar later voor het eerst terug op de dood van zijn broer, hoe zijn familie met het verlies is omgegaan en hoe het zijn eigen levensverhaal bepaald heeft. Het resultaat is een ingetogen portret, geregisseerd door Ruben Van Gucht, met de stem van Koen De Bouw en muziek van Jef Neve.

Bijzonder levensverhaal

Benny Vansteelant is 30 jaar oud wanneer hij in een ziekenhuis in Roeselare overlijdt aan de gevolgen van een longembolie. Enkele dagen eerder is hij op een mistige zaterdagochtend op training aangereden door een wagen, die een voorrang neemt die niet mocht genomen worden. Vansteelant is de kannibaal van het duatlon. Hij domineert z’n sport als geen ander en heeft op dat ogenblik al 8 wereldtitels en 5 Europese titels op zijn palmares staan. Enkele maanden voor zijn overlijden is hij alweer Europees kampioen geworden en een maand na het fatale ongeval zou hij in Amerika voor een nieuwe wereldtitel gaan. Wie zou hem van de winst gehouden hebben? Een concurrent alvast niet. Een wagen helaas wel.

Fataal ongeval

Zaterdagochtend 8 september 2007, iets voorbij 9 uur. De Noordabeelstraat in Gits. Een wagen komt plots uit een straat. Vansteelant is verrast, kan geen kant meer op. Hij wordt gegrepen door de wagen en maakt een zware val. Hoewel het om een zware klap gaat, is de situatie aanvankelijk niet zorgwekkend. Hij wordt diezelfde dag nog geopereerd, en zou volgens de dokters volledig herstellen. Enkele dagen later, op donderdag, verlaat hij zelfs de afdeling intensieve zorgen, maar vrijdagmorgen slaat alles om. Er wordt een hartstilstand vastgesteld. Na een halfuur wordt de reanimatiepoging gestaakt wegens de onomkeerbare toestand.

Ultiem eerbetoon

Een kleine maand later zorgt zijn jongere broer voor een ultiem eerbetoon. Joerie Vansteelant bundelt alle pijn en verdriet en wordt in het Amerikaanse Richmond voor het eerst wereldkampioen in de discipline waar zijn broer jarenlang heerste. Hij zal uiteindelijk 5 jaar op rij wereldkampioen worden.

Vansteelant

Centrale figuur in de documentaire is Joerie Vansteelant, de jongere broer van Benny. Joerie heeft de hele carrière van dichtbij meegemaakt, was niet enkel broer of trainingsmaat, maar ook concurrent. Door de ogen van Joerie zien we wat het overlijden van Benny heeft teweeggebracht. Welke emoties er de revue zijn gepasseerd de jaren nadien, welke gedachten er zijn blijven hangen, welke woorden onuitgesproken zijn gebleven.

De documentaire werd geregisseerd door Ruben Van Gucht, in navolging van de Nacht van Vlaanderen, de docu die vorig jaar uitgezonden werd over het wereldrecord van Jean-Paul Praet op de 100 kilometer. Het verhaal van de twee broers wordt met emotie gebracht door de stem van Koen De Bouw en met muziek van Jef Neve.

Vansteelant: zaterdag 5 maart om 16.50 uur op Eén.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Sporza

 

 

 

Over Sporza

Sporza is het aanbodsmerk voor sport van de VRT. Sporza brengt op een onpartijdige, onafhankelijke en betrouwbare manier sportnieuws, -verslaggeving en –duiding, zowel voor  gedreven sportfans als voor gelegenheidsliefhebbers. Sporza zet ook in op sportbeleving. Het maakt van populaire sporten sociale gebeurtenissen en helpt het publiek minder populaire sporten te ontdekken en waarderen. Sporza verzorgt een gedifferentieerd en multimediaal sportaanbod via de kanalen van de andere aanbodsmerken van de VRT, zijn eigen mediaplatformen en sociale media.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Sporza
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos