Skip to Content
Sporza lanceert podcast over bergkoning José Manuel Fuente

Sporza lanceert podcast over bergkoning José Manuel Fuente

El Tarangu: een serie van AudioCollectief Schik – vanaf 8 juli via sporza.be

In 2003 krijgt de Vlaamse wielerheld Lucien Van Impe een vreemd telefoontje. Zijn oude rivaal José Manuel Fuente is in België en wil met hem gaan eten. Op zich geen ongewoon verzoek, maar er is één probleem: de legendarische klimmer Fuente is officieel al zeven jaar dood. Toch gaat Lucien op de uitnodiging in…

Terug naar de hete zomer van 1996: het plein voor de kathedraal van Oviedo staat vol met mensen die afscheid nemen van hun wielerheld 'El Tarangu' (‘de doorbijter’). Jose Manuel Fuente, slechts 50 jaar oud, wordt ten grave gedragen.

En toch zit hij zeven jaar later tegenover Lucien van Impe mosselen te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Lucien kijkt hem in de ogen en weet niet wat hij ziet. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet? Of is hier iets anders aan de hand? Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? En vooral, waarom?

El Tarangu

Story image

El Tarangu is een zesdelige podcast-reeks waarin AudioCollectief SCHIK op zoek gaat naar een man die eigenlijk in zijn graf hoorde te liggen. Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen ze terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. Ze komen steeds dichter bij de waarheid, tot ze botsen op leugens uit hun eigen verleden...

El Tarangu is een serie van AudioCollectief SCHIK en een coproductie van de VPRO, NPO Radio 1, Sporza en OpenVRT. De serie is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds, het Vlaams-Nederlands huis deBuren en het Fonds Pascal Decroos.

De ​ podcast El Tarangu is vanaf maandag 8 juli wekelijks te beluisteren via sporza.be.

Over AudioCollectief SCHIK

Story image

Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist leerden elkaar kennen in de opleiding Woordkunst aan het Antwerpse Conservatorium. Twee Belgen en één Nederlander die zich alle drie bezighouden met theater, schrijven en radiomaken. Die laatste passie werd in 2015 drievoudig gebundeld in AudioCollectief SCHIK.

SCHIK maakte in samenwerking met VPRO Dorst de podcasts Roes (2016) en BOB (2017). BOB won de publieksprijs bij De Tegel, werd tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van 2018 en kreeg een eervolle vermelding bij De Zilveren Reissmicrofoon. In samenwerking met de Standaard creëerden ze de podcastserie Uitgesproken. Voor het Oorzaken Festival maakten ze de audiowalk Blijkbaar Heb Je Nog Ongeveer Hetzelfde Nummer, die werd geselecteerd voor IDFA Doclab 2016.

Over Sporza

Sporza is het aanbodsmerk voor sport van de VRT. Sporza brengt op een onpartijdige, onafhankelijke en betrouwbare manier sportnieuws, -verslaggeving en –duiding, zowel voor  gedreven sportfans als voor gelegenheidsliefhebbers. Sporza zet ook in op sportbeleving. Het maakt van populaire sporten sociale gebeurtenissen en helpt het publiek minder populaire sporten te ontdekken en waarderen. Sporza verzorgt een gedifferentieerd en multimediaal sportaanbod via de kanalen van de andere aanbodsmerken van de VRT, zijn eigen mediaplatformen en sociale media.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Sporza
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos