De sportzomer van VRT: de Tour, vijf WK’s, vier EK’s en nog veel meer

Beleef het vanop de eerste rij met Sporza

14 juni 2023 - Voor de Olympische Spelen in Parijs en het EK voetbal in Duitsland moeten we nog een jaartje geduld hebben. Maar toch valt er voor de sportliefhebbers ook deze zomer weer heel wat te beleven bij VRT en Sporza. Er is De Ronde van Frankrijk bij de mannen én de vrouwen, met wielerduiding en achtergrondverhalen in Vive le Vélo en het nieuwe magazine Tour de France Femmes - met Maarten en Marijn. In dat magazine brengen Marijn de Vries en Maarten Vangramberen vanuit Frankrijk de hoogtepunten van de rit van de dag, de belangrijkste interviews en duiding bij de koersactualiteit.

Maar ook het EK basketbal (met de Belgian Cats), het EK voetbal -21 (met de Jonge Duivels), het WK voetbal voor vrouwen (helaas zonder de Red Flames), de WK’s wielrennen en atletiek en de EK’s hockey en volleybal. Om over het WK breaking (in Leuven), de Vuelta en het WK gymnastiek (in Antwerpen) nog te zwijgen, want dan zijn we eigenlijk al in het najaar beland.

Bij VRT en Sporza zitten de sportliefhebbers alvast op de eerste rij, zowel op tv en radio als online. Het mag duidelijk zijn: het wordt opnieuw een zomer vol topsport, bij de mannen én de vrouwen. Een heel diverse mix van grote en kleinere sporten die gegarandeerd voor veel supporterspassie en beleving zullen zorgen. We maken kortom een keuze voor een zomer vol diversiteit en live-sport op al onze kanalen.

 

Het EK basketbal vrouwen
15 tot 25 juni

Op de voorbije twee EK’s behaalden de Belgian Cats telkens een fraaie bronzen medaille. Lukt dat dit jaar opnieuw? Of doen ze nóg beter? Dat zien we tussen 15 en 25 juni tijdens het EK in Israël en Slovenië. Onder impuls van een beresterke Emma Meesseman is veel mogelijk. De Belgian Cats spelen hun groepsfase in Israël. De knock-outfase vindt plaats in Slovenië. De Cats zitten in een groep met gastland Israël, Italië en Tsjechië. Ze spelen op 15 juni om 17.15 u. tegen Israël, op 16 juni om 11.15 u. tegen Tsjechië en op 18 juni om 14.15 u. tegen Italië. De vier groepswinnaars zijn rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen een barragematch voor een plaats bij de laatste acht.

Alle wedstrijden met de Belgian Cats én de finale worden rechtstreeks uitgezonden op VRT 1 of Canvas en VRT MAX. Voor het commentaar zorgen Kris Meertens en voormalig Belgian Cat Sofie Hendrickx op tv, en Carl Berteele op de radio. Ook online volgt Sporza de Belgian Cats op de voet.

Het EK voetbal -21
21 juni tot 8 juli

Op 21 juni, nog tijdens het EK basketbal, begint in Georgië en Roemenië ook het EK voetbal voor -21 jarigen, mét de Jonge Duivels. Ons nationaal beloftenteam zit in een sterke groep met Nederland, Portugal en gastland Georgië. ​ De Belgen spelen op 21 juni tegen Nederland, op 24 juni tegen Georgië en op 27 juni tegen Portugal. De eerste twee van de vier groepen gaan door naar de kwartfinales.

Het EK is trouwens extra belangrijk omdat het ook een kwalificatietornooi is voor de Olympische Spelen. De eerste drie mogen volgend jaar naar Parijs. Niet evident, maar ook niet onmogelijk voor het getalenteerde Belgische team met onder meer Zeno Debast, Charles De Ketelaere en Loïs Openda. De wedstrijden van de Jonge Duivels én de finale worden live uitgezonden op Canvas, met commentaar van Stef Wijnants.

De Tour de France
1 tot 23 juli

Op zaterdag 1 juli gaat de 110de editie van de Tour de France van start in het Spaanse Bilbao. Na de Grand Départ in het Baskenland duiken de Pyreneeën al snel op. Daarna gaat het door het Centraal-Massief, de Jura, de Alpen en de Vogezen tot in Parijs. De Puy de Dôme maakt zijn comeback en de Alpen vormen het zwaartepunt. De Tour is goed voor 3.404 kilometer verdeeld over acht bergritten, acht vlakke(re) etappes, vier heuvelachtige ritten en een (klim)tijdrit. Met 30 cols van 2de en 1ste en buiten categorie breekt deze Tour zelfs een klimrecord. Er zijn ook vier aankomsten bergop (Cauterets, Puy de Dôme, Grand Colombier en Saint-Gervais Mont-Blanc).

Iedereen verwacht een nieuw duel tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar, maar ook Enric Mas, Richard Carapaz en Jai Hindley gaan voor een podiumplaats. Gaat Jasper Philipsen voor groen en Wout Van Aert voor de ritzeges? En wat doen Tiesj Benoot en de andere Belgen? Bij VRT en Sporza missen de wielerliefhebbers geen seconde van de ronde. Renaat Schotte en José De Cauwer zorgen voor het commentaar bij de live-uitzendingen op VRT 1 en VRT MAX. Carl Berteele en Maarten Vangramberen vullen afwisselend aan vanop de motor. Op Radio 1 brengen Christophe Vandegoor, Sven Nys en Serge Pauwels verslag uit in Sporza Tour, dat wordt gepresenteerd door Gert Geens en Babette Moonen.

En wil je werkelijk alles weten over de Tour, dan moet je bij Sporza.be zijn. Daar kan je ook met ​ Sporza Tourmanager je eigen wielerploeg samenstellen en je favoriete renners inzetten. Je kan ook een mini-competitie opzetten, met je vrienden, buurtgenoten, collega's of je sportclub. Of doe mee aan de mini-competitie van MNM, bij Charlotte Sieben en Manu Van Acker in de ochtendshow.

Dit jaar namen al 77.000 wielersfans actief deel aan de wielermanager.

Vive le Vélo

Uiteraard volgt Karl Vannieuwkerke met zijn dagelijkse wielertalkshow Vive le vélo opnieuw het spoor van de Tour. Op de mooiste en meest pittoreske locaties ontvangt hij boeiende gasten voor een gesprek over de rit van de dag, de Ronde en het leven. Sammy Neyrinck duikt voor zijn dagelijkse reportages achter de coulissen van de koers en tekent opmerkelijke verhalen op langs het Tourparcours. ​

Karl ontvangt telkens drie gasten: ex-renners of andere experten en andere gasten die gepassioneerd zijn door de koers. ​ De lijst is nog niet compleet, maar we mogen alvast uitkijken naar de komst van Jan Bakelants, Tom Boonen, Sven Vanthourenhout, Marijn de Vries, Eddy Planckaert, Bram Tankink, Nicky Degrendele, Koen Naert, Sara Michielsens, Adrie van der Poel, Yoica De Kock, Sven Nys, Marc Herremans, Natascha den Ouden, Sven De Leijer, Tom Waes, Ine Beyen, Roxane Knetemann, Tom Dumoulin, Philippe Gilbert, Frank Lammers, Willy Sommers, Daan Stuyven, Jolien D’hoore, Sep Vanmarcke, Bert De Backer, Alain Remue, Dirk De Wolf en Tom Dice,….

 

De Tour de France Femmes
23 tot 30 juli

Aansluitend bij de Tour van de mannen begint die van de vrouwen. Niet in Parijs, zoals vorig jaar bij de eerste editie, maar in Clermont-Ferrand, een eind richting het zuiden. Onder het motto ‘l’appel des cîmes’ (of ‘the call of the summets’) gaat het daarna via het Centraal Massief naar de Pyreneeën met vier vlakke etappes, twee geaccidenteerde ritten en een zwaar slotweekend : een bergetappe naar de top van de Tourmalet (2.110 meter) en een afsluitende tijdrit in Pau. Krijgen we opnieuw een Nederlandse tweestrijd tussen Annemiek van Vleuten en Demi Vollering? Of stijgen Katarzyna Niewiadoma, Silvia Persico of Elisa Longo Borghini boven zichzelf uit? En wat kan Lotte Kopecky na haar sterke voorjaar? Of laat ze de Tour helemaal links liggen ten voordele van het WK?

We zien het allemaal in de laatste week van juli. Alle ritten worden rechtstreeks uitgezonden op VRT 1 en VRT MAX, met commentaar van Ruben Van Gucht en Ine Beyen. Op Radio 1 presenteert Jonathan Metdepenninghen en verzorgt Jonas Maes het commentaar.

Ook dit jaar geeft Sporza op VRT 1 duiding bij het vrouwenwielrennen in een speciaal Tourmagazine. In Tour de France Femmes - met Maarten en Marijn brengen Maarten Vangramberen en Marijn de Vries vanuit Frankrijk elke avond een ritverslag en reacties. Het magazine zal elke tourdag vóór het late journaal te zien zijn.

Het WK voetbal vrouwen
20 juli tot 20 augustus

Het WK voetbal wordt georganiseerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Er doen voor het eerst 32 teams mee, maar de Red Flames slaagden er helaas niet in zich te plaatsen. Er zijn acht groepen van vier teams. Titelverdediger de Verenigde Staten behoort ook dit jaar weer tot de favorieten, net als Duitsland, Frankrijk en Japan. Of doen onze noorderburen het dit jaar nog beter dan hun zilveren plak van 2019?

De tijdszone van de organiserende landen is voor Europese kijkers niet zo gunstig, al wordt er toch een aantal wedstrijden op een redelijk uur in de ochtend gespeeld. Sporza brengt dagelijks één live-wedstrijd en een samenvattingsmagazine. Vanaf de kwartfinales worden de wedstrijden ook omkaderd.

Het WK wielrennen
3 tot 13 augustus

In de eerste helft van augustus, tussen Tour en Vuelta, strijkt de hele wielerwereld neer in Glasgow voor een echt ‘super-wk’ met competities in zowat alle wielerdisciplines : weg- en baanwielrennen, mountainbike, BMX, para-cycling en indoor-cycling. Niet alleen Remco Evenepoel en Annemiek van Vleuten verdedigen er dus hun titel, maar onder meer ook Lotte Kopecky en Ewoud Vromant. Uiteraard zit Sporza in het wiel van al die competities, zowel via tv als radio en online. De belangrijkste wedstrijden worden omkaderd. Op tv zijn de commentatoren Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer, Ruben Van Gucht en Ine Beyen, en Renaat Schotte. Christophe Vandegoor en Carl Berteele verzorgen het radiocommentaar. ​

Het WK atletiek
19 tot 27 augustus

In de tweede helft van augustus ligt de focus van Sporza vooral op het WK atletiek, dat dit jaar plaatsvindt in Boedapest. Slaagt Nafi Thiam erin om een derde wereldtitel te pakken? Doen ook de Belgian Tornados er nog een medaille bij? Valt er bij afwezigheid van Bashir Abdi nog ergens een Belgische podiumplaats uit de lucht? En wie worden de internationale sterren in deze hoogmis van de atletiek? We kijken alvast uit naar de prestaties van Karsten Warholm en Sydney McLaughlin, Jakob Ingebrigtsen en Joshua Cheptegei, Shelly-Ann Fraser-Pryce en Elaine Thompson, ​ Mondo Duplantis, ​ Sifan Hassan en zovele anderen.

Met de ochtendsessies op VRT 1 en de avondsessie op Canvas moeten de atletiekliefhebbers er alleszins geen moment van missen. David Naert en Eline Berings zijn de commentatoren op tv en Bert Sterckx brengt verslag uit op de radio. Maarten Vangramberen zorgt voor de interviews.

Het EK hockey ​
18 tot 27 augustus

Het EK hockey voor mannen en vrouwen vindt dit jaar plaats in Mönchengladbach. Zowel de Red Lions als de Red Panthers verdedigen er hun bronzen medaille van 2021 in Amstelveen. Sporza houdt de vinger aan de pols van deze kampioenschappen, zodat de hockeyliefhebbers ook tijdens het WK atletiek nog op hun wenken worden bediend.

Het EK volleybal ​
15 augustus tot 16 september

Tussen half augustus en half september treden zowel de Yellow Tigers als de Red Dragons aan in het EK volleybal.

Het EK bij de vrouwen vindt plaats van 15 augustus tot 3 september. België is gastland voor dit EK, samen met Italië, Duitsland en Estland. De groepsfase belooft een pittige opdracht te worden voor de Yellow Tigers, die het in Gent zullen opnemen tegen wereldkampioen Servië, Slovenië, Polen, Oekraïne en Hongarije. De top vier in elke groep stoot door naar de volgende ronde. ​

Ook de Red Dragons zitten in een moeilijke groep in hun EK, dat van 28 augustus tot 16 september plaatsvindt in Italië, Bulgarije, Macedonië en Israël. Er wacht de Belgen een stevige brok met wereldkampioen Italië, Zwitserland, Servië, Duitsland en Estland in de groep. Ook hier gaat de top vier van elk van de vier poules door naar de volgende ronde.

Sporza brengt verslag uit van beide EK’s.

Online

Op de website sporza.be en in de Sporza-app ​ kunnen sportliefhebbers de klok rond alle gebeurtenissen op de voet volgen en krijgen ze alle nieuws netjes verzameld. Dankzij de livestreams en de videohoogtepunten zullen de fans geen moment moeten missen van de rijk gevulde sportzomer.

En verder ….

Naast de vermelde grote competities en tornooien kunnen de sportliefhebbers ook nog uitkijken naar tal van andere wedstrijden en kampioenschappen, zoals het BK wielrennen in Izegem, de Baloise Belgium Tour, de Clasica San Sebastian, samenvattingen van de Diamond League atletiek, de GP Formule 1 van België en nog veel meer. ​

Vooruitblik naar het najaar

Met het EK volleybal bij de mannen zitten we eigenlijk al in het najaar. En ook dan staat er opnieuw heel wat topsport op het programma. Of wat dacht u van de Vuelta (26 augustus tot 17 september), de Memorial Van Damme (8 september), het WK breaking (23 en 24 september in Leuven) en het WK gymnastiek: van 30 september tot 8 oktober in het Antwerpse Sportpaleis, mét (hopelijk) Nina Derwael, en de VRT als ‘host broadcaster’.


Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke Sporza

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Sporza

Sporza is het aanbodsmerk voor sport van de VRT. Sporza brengt op een onpartijdige, onafhankelijke en betrouwbare manier sportnieuws, -verslaggeving en –duiding, zowel voor  gedreven sportfans als voor gelegenheidsliefhebbers. Sporza zet ook in op sportbeleving. Het maakt van populaire sporten sociale gebeurtenissen en helpt het publiek minder populaire sporten te ontdekken en waarderen. Sporza verzorgt een gedifferentieerd en multimediaal sportaanbod via de kanalen van de andere aanbodsmerken van de VRT, zijn eigen mediaplatformen en sociale media.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.sporza.be