Skip to Content
De Nacht van Vlaanderen: het buitengewone verhaal van de onbekende Jean-Paul Praet

De Nacht van Vlaanderen: het buitengewone verhaal van de onbekende Jean-Paul Praet

Zondag 14 februari om 16.45 uur op Eén

Woensdag 10 februari 2021 – Sporza lanceert op zondag 14 februari De Nacht van Vlaanderen, een Vlaamse documentairefilm waarin Ruben Van Gucht voor het eerst in de geschiedenis het buitengewone verhaal vertelt van de nu toe voor het grote publiek onbekende Jean-Paul Praet.

In het rijtje wereldrecordhouders – Bolt, El Guerrouj, Bekele, Komen, Gebrselassie – hoort ook een Belg. U kent hem niet? De Nacht van Vlaanderen stelt u voor aan Jean-Paul Praet. Niemand op deze planeet liep ooit sneller over 100 kilometer. Praet, 65 jaar jong, uit Denderleeuw, deed het in 1986 aan een duizelingwekkend gemiddelde van 16.5 km per uur, op West-Vlaamse wegen, tijdens nachtelijke uren én met duizenden mensen aan de kant van de weg.

In een eenmalige documentairefilm brengt Ruben Van Gucht het nooit eerder vertelde verhaal van ultraloper Jean-Paul Praet, de man die tijdens de Nacht van Vlaanderen in 1986 een wereldprestatie neerzette en daarmee nog steeds bovenaan de tabel staat. Of tenminste, zou moeten staan.

Nu, 35 jaar later, staat het wereldrecord op naam van de Japanner Kazami. 6u09’14”, zes minuten trager dan de onmogelijk geachte 6u03’51” van Praet uit 1986. In De Nacht van Vlaanderen gaat Sporza op zoek naar eerherstel, naar de ware toedracht van wat er die nacht gebeurd is, hoe het fout is gelopen nadien. Maar dit verhaal gaat niet alleen over de sportman. De Nacht van Vlaanderen gaat ook over de bijzondere mens die hij is, over het onbegrijpelijke karakter van oneindig ver lopen, het waarom, het nut en het plezier ervan.

  • RUBEN VAN GUCHT: presentator en maker van onder meer Sportweekend, De Kleedkamer, De Weekwatchers, Het Journaal, etc. is zelf fervent loper van marathons en Dodentochten met grote interesse in de wereld van ultralopen. Die passie en kennis komt helemaal tot uiting in De Nacht van Vlaanderen waarbij hij bewust kiest voor een rol achter de schermen.
  • JEAN-PAUL PRAET: de beste ultraloper die ons land gekend heeft. Niemand ter wereld die zo vaak zo snel gelopen heeft over 100 kilometer. Een natuurtalent, een raspaard, zonder naamsbekendheid. Eén groot succesverhaal? Verre van. Het persoonlijke leed van deze atleet maakt integraal deel uit van de docufilm.

De Nacht van Vlaanderen: zondag 14 februari om 16.45 uur op Eén.

Yasmine Van der Borght Communicatieverantwoordelijke Sporza

 

 

 

Over Sporza

Sporza is het aanbodsmerk voor sport van de VRT. Sporza brengt op een onpartijdige, onafhankelijke en betrouwbare manier sportnieuws, -verslaggeving en –duiding, zowel voor  gedreven sportfans als voor gelegenheidsliefhebbers. Sporza zet ook in op sportbeleving. Het maakt van populaire sporten sociale gebeurtenissen en helpt het publiek minder populaire sporten te ontdekken en waarderen. Sporza verzorgt een gedifferentieerd en multimediaal sportaanbod via de kanalen van de andere aanbodsmerken van de VRT, zijn eigen mediaplatformen en sociale media.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Sporza
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos