'De Koning van Barcelona', de legendarische vlucht in de duivensport
Sporza op zondag: op 13 november om 13.30 uur op Eén
Er zijn momenten die de sport overstijgen. Momenten waar iedereen al van gehoord heeft. Ook wie de sport niet volgt. Of het nu gaat om de Super Bowl, de 24 uren van Le Mans, het Six Nations toernooi, de Dodentocht of de Ryder Cup golf. Het zijn allemaal gekende begrippen. Unieke momenten die slechts één keer per jaar plaatsvinden.
Hetzelfde geldt voor de vlucht van Barcelona. De vlucht der vluchten. Geen wedstrijd die de duivensport zoveel uitstraling, bekendheid en weerklank geeft als de legendarische vlucht van Barcelona. Een vlucht met een lange geschiedenis.
Op 22 juli 1906 worden in Barcelona voor het eerst duiven gelost. Ze zijn met 1160. 116 jaar later is de vlucht uitgegroeid tot dé wedstrijd van het jaar. De klassieker van de zware fond, de Parijs-Roubaix van de duivensport.
Op 8 juli 2022 worden in Barcelona 16897 duiven gelost. Op het thuisfront wachten ruim 16.000 duivenmelkers in spanning het verloop af.
De documentaire begint bij de laatste rechte lijn, een maand voor de aanvang van de vlucht. We volgen drie verschillende duivenmelkers: Ivan Delrue uit Bovekerke (West-Vlaanderen), Marc De Cock uit Temse (Oost-Vlaanderen) en Rudi Oliviers uit Kumtich, (Vlaams-Brabant).
De melkers geraken helemaal in Barcelona-modus. Allemaal met één doel: zo snel mogelijk een duif terug richting hok in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Luxemburg of zelfs Polen krijgen. En die duiven, dat zijn de 'zware kleppers', de Merckxen, Museeuwen en Boonens van het kot.